2022-03-10 08:13:00• hírek • Szatmár.ro

Ünnepeljünk együtt! - Kétnapos nemzeti ünnep Szatmárnémetiben

március 14 - március 15

Közelgő Nemzeti Ünnepünkre készülve az RMDSZ szatmári szervezete közzétette a március 14-én és 15-én várható rendezvények programtervét.  

A járvényügyi korlátozások feloldását követően a koronavírus-járványt megelőzőhöz hasonló nagyszabású rendezvénnyel ünnepli az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörését idén a Szatmárnémeti RMDSZ. Sőt, most két naposra duzzadt az ünnep, lévén, hogy már március 14-én lesz rendezvény az Északi Színházban 17 órai kezdettel. Ekkor adják majd át a szervezet Ezüst Tulipán Díjait a különböző területeken tevékenykedő, a helyi magyarságért sokat tevő kitüntetetteknek, majd ezt követően a Bekecs Néptáncegyüttes előadása kápráztatja majd el a közönséget. Az eseményen Pataki Csaba megyei RMDSZ-elnök mellett beszédet mond majd egy jeles külföldi meghívott is: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese.

 

A nemzeti ünnep napján, március 15-én a szervezők az Ormos Házhoz (Villanyóra) várják a szatmári magyarokat, hogy onnan 17 órakor huszárokkal az élen, fuvószenekarral kísérve átvonuljanak a megemlékezés fő helyszínére, a Régi Kórházzal szemben található István-téri parkba, a forradalmár-költő Petőfi Sándor szobrához. Érdekesség, hogy most nem Bihar megyéből érkező, hanem szatmári, korhű ruhákba öltözött huszárok vezetik majd a menetoszlopot.

 

Az ünnepi megemlékezésen közös imát mond a hősök emlékére Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és Nt. Kiss József egyházmegyei főjegyző, majd ünnepi beszédet mond Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, valamint szatmári magyar fiatalok szavalnak majd hazafias, a kor szellemét megidéző verseket.



Március 14., hétfő

17:00 – Ünnepi előadás az Északi Színházban

  • Köszöntő: Pataki Csaba megyei tanácselnök, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke
  • Ünnepi beszéd: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese
  • Az Ezüst Tulipán Díjak átadása
  • A Bekecs Néptáncegyüttes (Nyárádszereda) ünnepi műsora

Március 15., kedd

16:45 – Gyülekező az Ormos-háznál (Villanyóra)

17:00 – Felvonulás huszárokkal és fúvószenekarral

17:30 – Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Petőfi szobornál

  • Ima a hősök emlékére: Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus püspök és Nt. Kiss József egyházmegyei főjegyző
  • Szavalatok: Németi Nóra (Balcescu-Petőfi Általános Iskola), Szilágyi Anna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), a Hazafias Versek Versmondó Versenye 2022-es nyertesei
  • Ünnepi beszéd: Kereskényi Gábor polgármester, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: